![]() |
|
![]() |
![]() |
Teksti: Arto Tenkanen
Kuvat: Marko Mikael Tenkanen, Atte Tenkanen ja Jaana Jäntti
![]() |
Juhlaväki kokoontui ryhmäkuvaan ulkosalle. Napsauta kuvaa jos haluat tarkastella sitä täysikokoisena (kuva on hyvin suuri ja saattaa yhteyden nopeuden mukaan latautua useita minuutteja). |
Tenkanen-Tengén Sukuseuran 50-vuotissukukokous ja kesäjuhla järjestettiin Liedon Vanhalinnassa helteisenä sunnuntaina 18.6.2006. Kaikin puolin onnistuneeseen tilaisuuteen osallistui kaikkiaan satakunta juhlijaa.
Varsinainen sukukokous, jonka puheenjohtajana toimi kunniajäsenemme Aarno Tenkanen, hyväksyi edellisen sukuneuvoston toimikauden (2003–2005) toimintakertomuksen ja vahvisti tilit. Toimikausi oli tuhannen euron verran voitollinen ja kun seuran kassaan oli aiemmiltakin vuosilta kertynyt varoja, saattoi sukuseura tällä kertaa tarjota jäsenilleen ilmaiset tulokahvit ja juhlalounaan.
Sukuneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Terhi Tenkanen Turusta. Terhihän on toiminut sukuseuran jäsenenä jo vuodesta 2000 lähtien, ja kun yhdistystä 14 vuotta luotsannut Vesa Tenkanen toivoi kokouksen valitsevan tehtävään uuden henkilön, ei valintaa tarvinnut kauan miettiä. Terhi valittiin yksimielisesti ja raikuvin aplodein uudeksi puheenjohtajaksi, ja näin hänestä tuli samalla ensimmäinen nainen, joka valittiin sukuseuran johtoon. Jäseninä jatkavat edelleen entinen puheenjohtaja Vesa Tenkanen sekä Raakkel Koskenkorva Porista, Arto Tenkanen Helsingistä, Atte Tenkanen Turusta, Tuomas Tenkanen Helsingistä sekä uutena jäsenenä Ilkka Tenkanen Espoosta Sukuneuvosto pitää järjestävän kokouksensa elokuussa, jolloin valitaan sihteeri ja rahastonhoitaja ja laaditaan toimintasuunnitelma alkaneelle toimikaudelle. |
![]() Uusi sukuneuvosto: vasemmalta Atte, Ilkka, Vesa, Terhi, Tuomas ja Arto Tenkanen sekä Raakkel Koskenkorva. |
Edellisen toimikauden 2003–2006 päätehtäväksi oli alustavasti kaavailtu sukurompun valmistamista, mutta Arto Tenkanen totesi, että tämänkaltainen hanke on tullut Internetin yleistymisen vuoksi osittain tarpeettomaksi ja tekijänoikeusmaksujen suuruuden vuoksi (esim. Reino Tenkasen elokuvien tai muunkin musiikki- ja valokuva-aineiston esittämisen kannalta) jopa mahdottomaksi.
Niinpä Arto totesi, että uusi sukuneuvosto todennäköisesti tulisi jatkamaan päätehtävänään sukuarkiston kartuttamista tekstein varustetuin kuvin ja keräämällä sukulaisilta kirjoituksia ja muistelmia. Tässä tehtävässä sukuneuvosto voisi mahdollisuuksien mukaan toimia aktiivisesti niin, että aineistoa voidaan jopa käydä henkilökohtaisesti noutamassa sukulaisilta (tällainen mahdollisuus olisi ainakin paitsi Artolla, myös Atte Tenkasella ja puolisollaan Salla Tenkasella).
Varsinaisen sukukokouksen lisäksi vietettiin klo 13 alkaen kesätapahtuma, joka alkoi juhlalounaalla. Lounaan jälkeen Salla esitteli juhlayleisölle lyhyesti kokoontumispaikan historiaa, minkä jälkeen lähdettiin tutustumaan paikan monipuoliseen museotarjontaan. Ensin kokoonnuttiin kuitenkin ulos ryhmäkuvaukseen ja virittäydyttiin historialliseen tunnelmaan seuraamalla Tuomas Tenkasen ja Ylioppilasmiekkailijoiden säilöin tapahtuvaa miekkailuesitystä!
![]() |
Kuolettava pistos lienee haavoittanut Monsieur Tengéniä (Tuomas Tenkanen), mutta taitaa vastustajakin (Anne Veinola) olla saanut säilästä. |
Puolentoista tunnin mittainen vapaamuotoinen vaellus Vanhalinnan kulttuurimaisemissa ja museotarjontaan tutustuessa osoittautui menestykseksi, sillä matkan varrella oli kosolti aikaa myös rentoon jutusteluun sukulaisten, vähän kaukaisempienkin, kanssa.
Klo 16.30 kokoonnuttiin nauttimaan kahvit, minkä jälkeen klo 17 kajautettiin Karjalaisten laulu ja Vesa Tenkanen lausui yleisön tervetulleeksi seuraamaan juhlaohjelmaa. Ennen varsinaisen ohjelman aloittamista pidettiin hiljainen hetki iäisyyteen kutsuttujen suvun jäsenten muistoksi.
Atte ja Aino Tenkanen esittivät pianolla ja viululla Aten sovituksen Aaron Tenkasen pianosävellyksestä Rannalla, mikä taisi olla kappaleen kantaesitys sukujuhlissa.
Aarno Tenkanen piti esitelmän sukuseuran 50-vuotisen historian vaiheista, jossa etappeina erottuvat Yrjö Tenkasen toimittaman ensimmäisen sukukirjan valmistaminen ja julkaiseminen vuonna 1970 ja toisen, yli 2 000 nimen matrikkeliosan ja useita ansiokkaita artikkeleita sisältävän sukukirjan valmistuminen monivuotisen ja monihenkisen kirjatoimikunnan ponnistelujen tuloksena vuonna 1992 – ja viimeisimpänä sukusivuston toteuttaminen Internetiin vuonna 2000.
Seuraavaksi saimme nähtäväksemme kaksi Reino Tenkasen lyhytelokuvaa, vuonna 1939 valmistuneen SF-filmin Vauhdin vuosisadalla, jossa on Reinon käsikirjoitus ja jonka on kuvannut monesta suomalaisesta elokuvasta tunnettu Kalle Peronkoski. Elokuvaa ei ole tiettävästi koskaan esitetty televisiossa, joten tämä Reinon luonteenlaatua ja poikamaista innostusta kaikenlaisia moottoriajoneuvoja kohtaan ilmentävää elokuvaa eivät sukulaiset ennen olleet nähneet.
Entuudestaan tuntematon oli myös toinen lyhytelokuva, Muistojen järvi, joka on 1939–1944 kuvatusta TK-aineistoista – pääosin Reinon kuvaamasta – koostettu, alun perin 1977 valmistunut, mutta pitkään unohduksissa ollut elokuva. Elokuvaan on valmisteilla Vpl. Pyhäjärvi-seuran toimesta tekstitys, mutta sukulaisten toivomuksesta ja Pyhäjärvi-seuran ystävällisesti myöntämän esitysluvan oikeutuksella elokuva näytettiin mykkänä ja pelkän paperille tulostetun käsikirjoitusrungon tukemana jo nyt.
Vapaassa
sanassa ehdotettiin leikkimielisesti raitiovaununkuljettaja Aarne Tenkasen
kutsumista ulkojäseneksi suvun nimen tekemisestä kuuluisaksi. Osmo
Tenkanen luki Turun Sanomissa julkaistun naisautoilun historiaa
käsitelleen Teija Förstin haastattelun, jossa siteerattiin kuulua
anekdoottia Helmi Tengénistä ojentamassa vanhempaa konstaapelia, joka oli
erehtynyt antamaan hänelle pysäköintiohjeita. Lisäksi Osmo kertoi mainion
omakohtaisen muiston siitä, kuinka kouriintuntuvasti kunniajäsen Helmi Tengén
oli tullut hänelle tutuksi jo kouluvuosina veistonopettajana, joka kuritti
viisastelevia oppilaitaan, ja myös niitä, Osmo mukaan lukien, jotka eivät
tienneet viisastelevansa. Vilho Virkki säesti kertomalla omasta
koulumuistostaan, kun oli saada karttakepistä näpeilleen matematiikan
opettajalta, joka ei ollut pitänyt siitä, että kysymykseen: ”Millä oppilas on
vetänyt viivan, vapaalla kädelläkö?” oli vastattu: ”Kynällä.”
Terttu Vatka – vuoden 1956 sukukokouksessa otetussa valokuvassa eturivissä keskellä istuva tyttö – kertoi koskettavasti, kuinka karjalaisuus – asia, joka nuorempana tuntui iänikuiselta vanhojen asioiden vatvomiselta – avautui hänelle, evakkoon viimeisellä junalla muutaman kuun ikäisenä lähteneelle, vasta vuosikymmeniä myöhemmin omakohtaisen Karjalassa käynnin jälkeen.
Terhi Tenkanen päätti vapaan sanan lausumalla ensin erityiset kiitokset
Vesalle pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta sukuneuvoston puheenjohtajana ja kiittämällä
sitten kaikkia eri sukuneuvostossa toimineita henkilöitä aktiivisuudesta – ja
viimeisenä muttei vähimpänä kaikkia sukulaisia, jotka olivat
vaivautuneet saapumaan ”syrjäiseen Turkuun” ja tehneet 50-vuotistapahtumasta
hienon juhlan!
Sukujuhla päättyi noin klo 18.30 yhteislauluun, kun satapäinen yleisö lauloi Aten pianosäestyksellä Karjalan kunnailla!
Seuraava varsinainen sukukokous järjestetään näillä näkymin kesällä v. 2009.
|
|
Ylläpito: webmaster@tenkaset.fi. Viimeksi päivitetty 14.11.2007. |
![]() |